ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияНовини

Нидерландия иска нова проверка на България за Шенген

Нидерландия официално е поискала от Европейската комисия допълнителна мисия, която да проучи на място съблюдаването на върховенството на правото в България, предава Дневник.

Проверката, която цели да събере на място факти, е свързана с ветото на кралството върху присъединяването на България към шенгенското пространство, на което се противопоставя и Австрия.

Не става ясно дали инспекцията от експерти вече е преминала, или предстои и кога.

За искането на тази мисия преди повече от месец съобщи министърът на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург, а по-късно и служебният премиер Марк Рюте, който изрично подчерта, че очаква от нея обективен, а не „подсладен доклад“ за състоянието на върховенството на правото в България.

„Комисията ще продължи да помага за диалога между засегнатите страни членки, за да гарантира, че решение ще бъде взето възможно най-бързо, включително чрез организиране на мисия за установяване на факти“, е съобщил източникът от Еврокомисията пред кореспондента на БНР в Брюксел.

В сряда в Нидерландия предстоят предсрочни парламентарни избори. Според проучванията фаворит е дясноцентристката партия „Нов социален договор“, оглавявана от Питер Омтзихт.

„За Омтзихт приоритетите са вътрешнополитически и едва ли може да очаквате положително решение за Шенген“, заяви за „Хоризонт“ нидерландският евродепутат София ин’т Велд от либералната парламентарна група „Обнови Европа“.

България и Румъния се надяват въпросът за разширяването на Шенген да бъде върнат на масата за решаване от министрите на вътрешните работи от ЕС на заседанието им в началото на декември. Испанското председателство на съвета заяви, че той ще бъде разгледан, но досега официален дневен ред за срещата на 5 декември в Брюксел не е публикуван.

Европейската комисия отмени през септември мониторинга за върховенството на правото, борбата с корупцията и с организираната престъпност (за България) за България и Румъния, който беше специално разработен за тяхното влизане в ЕС през 2007 г.

Формално Европейската комисия е потвърдила, че двете кандидатки за Шенген изпълняват техническите критерии за влизане в безвизовото пространство от 2011 г., като многократно е потвърждавала, че това остава факт. Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен призова в последната си реч „За състоянието на Съюза“ страните членки да приемат България и Румъния в Шенген. Решението е на държавите, като изисква да бъде прието с единодушие.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина